Accenture Placement – Top 20 Aptitude Questions 2022

Accenture most repeated questions or we can say similar questions with solutions are given in this article. Accenture Aptitude questions 2022 will give you an idea of expected questions in Accenture Aptitude Questions.

So, In this article we’ll be discussing some of the aptitude questions and answers that are commonly or similarly asked in the previous years.

You can now get one step closer to your dream job and streamline your placement preparation journey with PrepBytes Placement Programs..

Accenture Aptitude questions 2022

  1. "Vincent has a paper route. Each morning, he delivers 37 newspapers to customers in his neighborhood. It takes Vincent 50 minutes to deliver all the papers. If Vincent is sick or has other plans, his friend Thomas, who lives on the same street, will sometimes deliver the papers for him."
    Which statement is valid according to the above paragraph

    A. Vincent and Thomas live in the same neighborhood.
    B. It takes Thomas more than 50 minutes to deliver the papers.
    C. It is dark outside when Vincent begins his deliveries.
    D. Thomas would like to have his own paper route.
    Answer: Option A
    Explanation:
    The fact that Vincent and Thomas live on the same street indicates that they live in the same neighborhood. There is no support for any of the other choices.

  2. "Tim’s commute never bothered him because there were always seats available on the train and he was able to spend his 40 minutes comfortably reading the newspaper or catching up on paperwork. Ever since the train schedule changed, the train has been extremely crowded, and by the time the doors open at his station, there isn’t a seat to be found."
    Which statement is valid according to the above paragraph

    A. Tim would be better off taking the bus to work.
    B. Tim’s commute is less comfortable since the train schedule changed.
    C. Many commuters will complain about the new train schedule.
    D. Tim will likely look for a new job closer to home.
    Answer: Option B
    Explanation:
    The passage tells us that Tim’s commute didn’t bother him because he was always able to sit down and comfortably read or do paperwork.
    Therefore, it is reasonable to assume that Tim’s commute has become less comfortable since the schedule change, because it is very crowded and he can no longer find a seat.
    There is no information given that supports choices A, C, and D.

  3. "When they heard news of the hurricane, Maya and Julian decided to change their vacation plans. Instead of traveling to the island beach resort, they booked a room at a fancy new spa in the mountains. Their plans were a bit more expensive, but they’d heard wonderful things about the spa and they were relieved to find availability on such short notice"
    Which statement is valid according to the above paragraph.

    A. Maya and Julian take beach vacations every year.
    B. The spa is overpriced.
    C. It is usually necessary to book at least six months in advance at the spa.
    D. Maya and Julian decided to change their vacation plans because of the hurricane.
    Answer: Option D
    Explanation:
    The first sentence makes this statement true. There is no support for choice A.
    The passage tells us that the spa vacation is more expensive than the island beach resort vacation, but that doesn’t necessarily mean that the spa is overpriced; therefore, choice B cannot be supported.
    And even though the paragraph says that the couple was relieved to find a room on short notice, there is no information to support choice C, which says that it is usually necessary to book at the spa at least six months in advance.

  4. "Sara lives in a large city on the East Coast. Her younger cousin Marlee lives in the Midwest in a small town with fewer than 1,000 residents. Marlee has visited Sara several times during the past five years. In the same period of time, Sara has visited Marlee only once".
    Which statement is valid according to the above paragraph.

    A. Marlee likes Sara better than Sara likes Marlee.
    B. Sara thinks small towns are boring.
    C. Sara is older than Marlee.
    D. Marlee wants to move to the East Coast.
    Answer: Option C
    Explanation:
    Since the paragraph states that Marlee is the younger cousin, Sara must be older than Marlee. There is no information to support the other choices.

  5. "Ten new television shows appeared during the month of September. Five of the shows were sitcoms, three were hour-long dramas, and two were news-magazine shows. By January, only seven of these new shows were still on the air. Five of the shows that remained were sitcoms".
    Statements: No women teacher can play. Some women teachers are athletes.
    Conclusions:
    Male athletes can play.
    Some athletes can play.

    A. Only conclusion I follows
    B. Only conclusion II follows
    C. Either I or II follows
    D. Neither I nor II follows
    E. Both I and II follow
    Answer: Option D
    Explanation:
    Since one premise is negative, the conclusion must be negative. So, neither conclusion follows.

  6. The speed of a boat in still water is 5km/hr. If the speed of the boat against the stream is 3 km/hr, what is the speed of the stream?
    A. 1.5 km/hr
    B. 2 km/hr
    C. 2.5 km/hr
    D. 1 km/hr
    Answer: Option B
    Explanation:
    Let the speed of stream = X km/hr
    Speed of boat = 5 km/hr
    Speed upstream = 3km/hr
    Apply formula: Speed upstream = speed of boat – speed of stream
    ∴ 3 = 5 – X
    X = 5 – 3 = 2 km/hr.

  7. Two ships are sailing in the sea on the two sides of a lighthouse. The angles of elevation of the top of the lighthouse observed from the ships are 30° and 45° respectively. If the lighthouse is 100m high, find the distance between the two ships.
    A. 155.80 m
    B. 157.80 m
    C. 159. 80 m
    D. 161.80 m
    Answer: Option B
    Explanation:
    Let AB be the height of the lighthouse and C and D be the positions of the ships.
    AB = 100 meters, ∠ACB = 45°, ∠ADB = 60°
    AB/AC = tan 45 = 1
    AB/AC =1, therefore AB=AC = 100 m.
    AB/AD = tan 60 = root 3
    100/AD = root 3
    AD = 100/ root 3.
    Distance between ships, CD = AC + AD
    = 100 + 100/root 3 = 157.80 m.

  8. 40 % of 280 =?
    A. 112
    B. 116
    C. 115
    D. 120
    Answer: Option A
    Explanation:
    x % of a given number ‘n’ =x/100 * n
    x = 40 and n = 280
    ∴ 40 % of 280 = 112.

  9. Suresh bought a cell phone from a shop. If he sells it at Rs. 8400 to Mahesh and earns a profit of 12%, find the price at which Suresh bought the cell phone.
    A. Rs.7100
    B. Rs.7250
    C. Rs.7350
    D. Rs.7500
    Answer: Option (D)
    Explanation:
    S.P of the cell phone = Rs. 8400
    C.P. of the cell phone =?
    Profit earned = 12 %
    Apply formula: Cost Price =(100/(100+Proft%))∗S.P.
    Therefore, C.P. =(100/112)∗8400= 7500

  10. By selling a property for Rs 45000 a person incurs a loss of 10%. Find the selling price to gain a profit of 15 %?
    A. 55000
    B. 60000
    C. 57500
    D. 58000
    Answer: Option C
    Explanation:
    S.P = 45000
    Loss% = 10%
    Apply formula:
    C.P = (100)/ (100- L %)) S.P
    C.P = (100/ (100-10))
    45000
    C.P= (100/90) 45000
    C.P = 50000
    Now, to gain the profit of 15%:
    Apply formula:
    S.P = ((100+P %) /100)
    C.P
    S.P = ((100+15)/100) 50000
    S.P = (115/100)
    50000
    S.P = 57500

  11. A shopkeeper purchases some articles at the rate of 2 articles for rupees 3 and purchases twice of the quantity at the rate of 3 articles for rupees 2. He sells them at the rate of 6 articles for rupees 7. Find the profit or loss %.
    A. 28% loss
    B. 19.04% profit
    C. 22.36% loss
    D. 23.52% profit
    Answer: Option D

  12. The marked price of a radio is Rs 480. The owner allows a discount of 10% and still earns a profit of 8%. If no discount is allowed, find his gain percent?
    A. 25%
    B. 12%
    C. 15%
    D. 20%
    Answer:Option D
    Explanation:
    Marked price= 480
    The shopkeeper allows a discount of 10%, so, the Selling price will be= 480 90/100 = 432.
    And the profit is 8%.
    Apply formula:
    C.P = (100/ (100 + p %))
    S.P
    C.P = (100/108) 432
    C.P = 400
    If the discount is not allowed:
    Let Profit= P%
    S.P = Marked price = 480, and C.P = 400
    Profit = S.P – C.P
    Now, apply formula:
    P% = (Profit/C.P)
    100
    So, gain % = ((480-400)/ 400) * 100
    = 80/4 = 20%.

  13. A milkman mixes 6 liters of free tap water with 20litres of pure milk. If the cost of pure milk is Rs.28 per liter the % Profit of the milkman when he sells all the mixture at the cost price is?
    A. 30%
    B. 16(1/3)%
    C. 25%
    D. 16.5%
    Answer – A. 30%
    Explanation:
    Profit=28 6=728
    Cp=28
    20=560
    Profit = 168 * 100/560 = 30%.

  14. Cost price of 80 notebooks is equal to the selling price of 65 notebooks. The gain or loss % is?
    A. 32%
    B. 42%
    C. 27%
    D. 23%
    Answer – D. 23%
    Explanation:
    % = [80 – 65/65] 100
    = 15
    100/65 = 1500/65
    = 23.07 = 23% profit
    Therefore, the gain percentage is 23%.

  15. A Boat takes a total 16 hours for traveling downstream from point A to point B and coming back to point C which is somewhere between A and B. If the speed of the Boat in Still water is 9 Km/hr and the rate of stream is 6 Km/hr, then what is the distance between A and C?
    A. 60 Km
    B. 90 Km
    C. 30 Km
    D. Cannot be determined
    Answer – D. Cannot be determined

  16. A clock is set at 4am. It loses 16 minutes in 24 hours. What will be the correct time when the clock indicates 9pm on the 4th day?
    A. 8 pm
    B. 7 pm
    C. 10 pm
    D. 11 pm
    Answer: Option (C)

  17. How many times do the hands of a clock coincide in a day?
    A. 24
    B. 22
    C. 23
    D. 21
    Answer: Option B
    Explanation:
    The hands of a clock coincide only once between 11 O’ clock and 1 O’ clock, so in every 12 hours, the hands of a clock will coincide 11 times.
    ∴ In a day or 24 hours, the hands of a clock will coincide for 22 (11+11) times.

  18. If a: b is 3: 4 and b: c is 2: 5. Find a: b: c.
    A. 3: 2: 5
    B. 3: 6: 5
    C. 3: 4:10
    D. 2: 3: 4
    Answer: Option C
    Explanation:
    The ratio of a: b is 3: 4
    The ratio of b: c is 2: 5
    Note: To find the ratio in such questions, multiply a to b, then b to b, and then b to c.
    a: b: c = 3 2: 4 2: 4 * 5
    a: b: c = 6: 8: 20
    So, a: b: c = 3: 4: 10

  19. The ratio of the total amount distributed in all the males and females as salary is 6: 5. The ratio of the salary of each male and female is 2: 3. Find the ratio of the no. of males and females.
    A. 5:9
    B. 5:7
    C. 7:5
    D. 9:5
    Answer: Option D
    Explanation:
    The total salary of males: the total salary of females = 6:5
    The salary of each male: salary of each female = 2:3
    To find the number of men and women, divide the total salary of males and females by the salary of each male and female.
    i.e., 6/2: 5/3
    Or, 18: 10 = 9: 5
    So, the ratio of the number of males and females = 9:5

  20. A train traveling at 60 kmph crosses a man in 6 seconds. What is the length of the train?
    A. 100 meters
    B. 150 meters
    C. 200 meters
    D. 250 meters
    Answer: Option A
    Explanation:
    Speed in m/sec = 60 (5/18) = 50/3 m/sec
    Time taken to cross the man = 6 secs
    Therefore, Distance = (50/3)
    6 = 100 meters (i.e. the length of the train).

This article tried to discuss the Accenture Aptitude Questions. Hope this blog helps you understand and solve the problem. To Practice more problems you can check out MYCODE | Competitive Programming at PrepBytes.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *